Meditera (Ege-Akdeniz Çim Tohumu)
885,00 TL
Kategori
Stok Kodu
Tg_B0119
Fiyat
737,50 TL + KDV
* 147,50 TL den başlayan taksitlerle!!
"FİYATLARIMIZA KDV DAHİLDİR”
(Kurak – Tuzlu Topraklar ve Deniz Kenarlarına Özel Akdeniz ve Ege Bölgesi Çim Tohumu)
Akdeniz ve Ege Bölgesi için hazırlanmış olan Meditera; tatil köyleri, villa bahçeleri, siteler ve spor alanlarında sorunsuzca kullanabileceğiniz özel bir çim tohumudur. Özellikle Akdeniz’in yakıcı güneşine, iklimin hastalıklarına, kurak alanlara ve tuzlu toprak koşullarına dayanıklı, az bakım ile başarılı sonuçlar veren, uygulandığı alanı kısa zamanda örten, çok amaçlı 3 çeşitli bir karışımdır.
Karışım Oranı;
% 20 Lolium perenne sp
% 40 Festuca arundinacea sp
% 40 Cynadon dactylon
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
SORU: Çim ekim zamanı?
CEVAP: Bölgelere göre değişmekte olup Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi için kışlık çim tohumu (lolium perenne spp., festuca arundinacea spp. Vb.) ekim zamanları Eylül- Ekim ayları yazlık çim tohumu ( cynodon dactylon) ekim zamanı Mart-Nisan aylarıdır. Diğer bölgeler için ekim zamanı ilkbahar döneminde hava şartlarına göre Mart-Nisan sonbahar döneminde hava şartlarına göre Ağustos ayında sıcaklığın biraz etkisini kaybettikten sonra başlar ve Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Toprak sıcaklığı kışlık çim tohumlarında 20 C0-25 C0 yazlık çim tohumları 30C 0 arasında olmalıdır.
SORU: Hangi dönemde hangi gübreyi kullanmalıyız?
CEVAP: Bitkinin gübreyi alım zamanı toprak sıcaklığına göre değişmektedir. Toprak sıcaklığı 15 C0 altına indiği zaman bitkinin azot alımı düşmektedir bu yüzden daha çok fosfor ve potasyumlu gübreler tercih edilmelidir. Örneğin kış dönemi boyunca NPK gübrelerinden azot (N) oranı düşük fosforu (P 20 5) ve potasyumu(K 20 ) yüksek gübreler, ilkbahar döneminde dengeli, yaz döneminde azotu yüksek gübreler tercih edilmelidir.
SORU : Toprak hazırlığını nasıl yapmalıyız?
CEVAP : Toprak hazırlığında zemin çapalanarak sert tabaka yumuşatılmalı, tırmık yardımıyla kesek ve taşlar toplanarak düz bir zemin oluşturulmalıdır. Toprağınızda yabani ot varsa çapalama yapmadan önce yabani ot ilacı yapılmalı otlar kurutulduktan sonra çapalama yapılırsa daha iyi sonuç elde edersiniz.
SORU : Toprak hazırlığında hangi gübreyi kullanalım?
CEVAP : Toprak çapalanıp kesek, taşlar toplanıp zemin düzeltildikten sonra köklenmenin sağlam olması için fosforu(P 20 5) yüksek gübre kullanılmalıdır.
SORU: Kış döneminden bahar dönemine geçişte hangi gübreyi kullanmalıyız ki çimlerimiz geçiş dönemini çabuk atlatsın?
CEVAP: NPK 'sı dengeli ve mikro elementli gübre( demir, çinko, mangan) kullandığınız zaman çimleriniz geçiş dönemini sorunsuz atlatır.
SORU: Çimlerimizi nasıl sulamalıyız?
CEVAP: Yaz dönemlerinde sabah ve akşam sulama yapılmalı şayet poyrazı çok fazla alan bir bölgedeyseniz öğlen saatlerinde de serinletme dediğimiz kısa bir sulama yapmanızı tavsiye ediyoruz çünkü poyraz bitkinin çok fazla su kaybetmesini sağladığı için serinletme yöntemiyle bitkiniz yeterli neme kavuşmasını sağlar,kış dönemlerinde ise sadece sabah sulama yapılmalıdır.
SORU: Çim biçim sıklığı ve yüksekliği ne olmalı?
CEVAP: Kullandığınız gübrelere göre çim biçim sıklığı değişmektedir. Azotlu gübreler çimin hızlı uzamasını sağladığı için haftada 2 kere biçim yapılması gerekmektedir. Çimin boyu en fazla 3cm geçmemelidir. Yüksek olduğu takdirde mantari ( fungusit) hastalıklara yatak hazırlanmış olur.
SORU: Nasıl bir toprak kullanmalıyız?
CEVAP: Su tutma kapasitesi az olan geçirgen topraklar tercih edilmelidir çimin köklerini zamanla sıkmayacak topraklar en uygun topraklardır. Örneğin sıfır kum en uygun olanıdır.
SORU: Ekimden önce kaç cm toprak işlemesi yapılmalı?
CEVAP: Ekim yapılmadan önce toprak işlemesi en az 15cm derinliğinde yapılırsa çimin kökleri daha rahat hareket edeceği için daha sağlıklı çim yapısı oluşur.
SORU: m2’ye ne kadar çim tohumu kullanmalıyız?
CEVAP: m2'ye en az 50 gr çim tohumu karışımı kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
SORU: Basılmaya dayanıklı, az su isteyen çim tohumu hangisidir karışım oranları?
CEVAP: Basılmaya ve az su isteyen çim tohumlarında bölgeye göre değişmektedir. Akdeniz bölgesi için bermuda grass (cynodon dactylon) çim tohumu basılmaya karşı hem dayanıklı hemde susuzuluğa dayanıklıdır. Diğer bölgelerde ise Festuca türleri az su isteyen çim türleridir ayrıca basılmaya karşıda dayanıklıdır. Bölgelere göre Akdeniz karışımları % 40 bermuda grass, % 30 Lolium perenne spp., % 30 Festuca arundinacea spp. Diğer bölgeler için %90 veya %70 festuca arundinacea spp., % 10 veya %20 lolium perenne spp., %5-%10 Poa pratensis
SORU: Çim tohumu ekiminde hangi gübre kullanılmalı?
CEVAP: Çim tohumu atıldıktan kapak toprağı yapıldıktan hemen sonra fosforu(P 20 5) yüksek gübreler tercih edilmelidir.
SORU: Deniz kenarında tuzlu ve kurak topraklarda hangi çim tohumunu önerirsiniz?
CEVAP: Bermuda grass ( cynodon dactylon) çim tohumunu tavsiye ederiz.
SORU: Çimlerimizde neden yavaş salınımlı gübre kullanmalıyız?
CEVAP: Öncelikli olarak günümüzde konvansiyonel gübrelerin hepsi toprak altı sularını kirletmekte ve toprak yapısını bozarak tuzluluğu arttırmaktadır. Konvansiyonel gübreler toprakta en fazla 3 hafta kalabilmektedir. bunun 1/3'ü havaya ,1/3'ü sulamayla toprak altına , 1/3'ü de bitki hemen bünyesine alarak hızlı boylanma yapmaktadır bu yüzden çiminizi sürekli (haftada 2 kere) biçmeniz gerekmektedir. Ayrıca konvansiyonel gübrelerin yakma riski çok fazla olduğu için attıktan hemen sonra bol sulama yapmalısınız. Yavaş salınımlı gübrelerde ne kadar sulama yaparsanız o oranda NPK gübreleri çıktığı için bitki ihtiyacı kadarını almaktadır bu yüzden çiminiz dengeli uzama yapacağı için 2 haftada bir biçim yaparsınız biçim sıklığınız yarı yarıya düşecektir. Toprak altı sularında kirlenme oluşturmaz yavaş salınımlı gübreler sülfür kaplı olduğu için toprak ph'sınız dengelenir. En önemli olanda çimlerinizin bakımı için 16 haftada bir gübreleme yapmanız ve yakma riski hiç olmadı için sulama sisteminiz hiç değişmeyecektir. Her gün nasıl sulama yapıyorsanız o şekilde sulamaya devam edebilirsiniz.
SORU: Çim alanda hayvan gübresi kullanımı doğru mu?
CEVAP: Hayır hayvan gübresinde yabani ot oluşumu çok daha fazla olmaktadır. normalde tamamen yabani otlardan kurtulsanız bile hayvan gübresi kullandığınız takdirde sanki hiç yabani ot ilacı yapmamışsınız gibi olacaktır. Ayrıca mantari hastalıklara da davetiye hazırlarsınız. Hayvan gübresinin içeriğinde çime yarayışlı olan hiç bir makro (NPK) ve mikro elementler ( Fe, Zn, Cu vb.) bulunmamaktadır. Sadece sıcak tuttuğu için çiminizin çıkmasını sağlar bunun yerine steril yabani otlardan arındırılmış torflardan kullanmanızı tavsiye ederiz.
SORU: Kompoze gübre ve yavaş salınımlı kaplamalı gübreler arasında ki fark nedir?
CEVAP: Toprakta kalım zamanları: Kompoze gübrelerde 3 hafta, Yavaş salınımlı gübrelerde 16 hafta
Biçim sıklığı: Kompoze gübrelerde haftada 2 kere yavaş salınımlı gübrelerde 2 haftada 1 kere biçim yaparsınız
Toprak yapısına etkisi: Kompoze gübrelerde toprak yapısı zamanla çoraklaşır yavaş salınımlı gübrelerde kaplaması sayesinde ph dengelenir.
SORU: Özellikle ibreli bitkilerimizde iç kurumalar için hangi mikro element takviyesini yapmalıyız?
CEVAP: İlk olarak bakır içerikli bir gübre kullanıp iç kurumalarının durdurulması sağlanır, daha sonra bitki demir, mangan, çinko gibi mikro elementleri içeren bir gübre ile gübrelenerek yeni sürgünlerin oluşması sağlanır. Burada uygulama bir hafta ara ile bir topraktan bir yapraktan yapılmalıdır. En az 3 uygulama yapılmalıdır.
SORU: Süs bitkilerinin söküm ve yer değiştirmelerini ne zaman yapmalıyız? Stres giderici ve adaptasyonu güçlendirici ne kullanmalıyız?
CEVAP: Süs bitkilerinde söküm ve yer değiştirmeleri ilkbahar havalar çok ısınmadan sonbaharda donlar başlamadan önce yapılmalıdır. Amino asitli ve fosforu (P 20 5) yüksek gübreler kullanılmalıdır.
SORU: Herdem yeşil bitkilerimde gübre tercihim ne olmalı?
CEVAP: Herdem yeşil bitkilerinizde azot( N) oranı yüksek, fosfor(P 20 5) ve potasyumu (K 20 ) olan gübreler ayrıca mikro element içeriği de olmalıdır. Özellikle demir oranı ne kadar fazla olursa bitkinizin yeşil aksamları daha koyu yeşil ve canlı olacaktır.
SORU: Çiçekli bitkilerimde gübre tercihim ne olmalı?
CEVAP: Azotu( N ) az, fosforu(P 20 5) ve potasyumu(K 20 ) yüksek gübreler tercih edilmelidir. Fosfor (P 20 5) bitkinizdeki çiçek oranını arttırır potasyumda (K 20 ) çiçekleriniz daha iri ve dayanıklılığını arttırır.
SORU: Fidanlarımda kullanacağım gübreleri ne şekilde kullanmalıyım?
CEVAP: Granül ve toz gübreler gövdeye değmeyecek şekilde taç iz düşümüne atılmalıdır. Sıvı gübreler bitkinin yapraklarına gelecek şekilde pülvarizatörle (sprey) yapılır.
SORU: Bahçemdeki meyve ağaçlarımın bol çiçek açmasını istiyorum ne yapmalıyım?
CEVAP: Fosforu (P 20 5) yüksek gübre veya çinko içerikli gübre tercih etmelisiniz.
SORU: Kiraz bahçem var daha iri ve kırmızı meyvelerim olsun istiyorum ne kullanmalıyım?
CEVAP: Meyve ağaçlarında meyvenin kalitesini ve iriliğini arttırmak istiyorsanız potasyumlu (K 20) gübreleri tercih etmelisiniz.
SORU: Toprak havalandırmasının önemi ve zamanı?
CEVAP: Toprak havalandırılması bitkinin köklerini rahatlatmak için yapılır. Toprak sertliği kırılarak hava-su dengesi ayarlanır. Toprak havalandırılması için ilk bahar veya sonbahar tercih edilmelidir.
SORU: Spor alanlar ve villa bahçesine kullanılacak çim türleri arasında ki fark nedir ?
CEVAP: Spor alanlarında kullanılacak çimin basılmaya ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalı, çimlenme hızı yüksek, kardeşlenmesi daha hızlı olmalıdır, boylanması yavaş olmalı. Villa bahçelerinde isteğe bağlı olarak spor sahalarındaki çimler kullanılabilir.
CEVAP: Bölgelere göre değişmekte olup Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi için kışlık çim tohumu (lolium perenne spp., festuca arundinacea spp. Vb.) ekim zamanları Eylül- Ekim ayları yazlık çim tohumu ( cynodon dactylon) ekim zamanı Mart-Nisan aylarıdır. Diğer bölgeler için ekim zamanı ilkbahar döneminde hava şartlarına göre Mart-Nisan sonbahar döneminde hava şartlarına göre Ağustos ayında sıcaklığın biraz etkisini kaybettikten sonra başlar ve Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Toprak sıcaklığı kışlık çim tohumlarında 20 C0-25 C0 yazlık çim tohumları 30C 0 arasında olmalıdır.
SORU: Hangi dönemde hangi gübreyi kullanmalıyız?
CEVAP: Bitkinin gübreyi alım zamanı toprak sıcaklığına göre değişmektedir. Toprak sıcaklığı 15 C0 altına indiği zaman bitkinin azot alımı düşmektedir bu yüzden daha çok fosfor ve potasyumlu gübreler tercih edilmelidir. Örneğin kış dönemi boyunca NPK gübrelerinden azot (N) oranı düşük fosforu (P 20 5) ve potasyumu(K 20 ) yüksek gübreler, ilkbahar döneminde dengeli, yaz döneminde azotu yüksek gübreler tercih edilmelidir.
SORU : Toprak hazırlığını nasıl yapmalıyız?
CEVAP : Toprak hazırlığında zemin çapalanarak sert tabaka yumuşatılmalı, tırmık yardımıyla kesek ve taşlar toplanarak düz bir zemin oluşturulmalıdır. Toprağınızda yabani ot varsa çapalama yapmadan önce yabani ot ilacı yapılmalı otlar kurutulduktan sonra çapalama yapılırsa daha iyi sonuç elde edersiniz.
SORU : Toprak hazırlığında hangi gübreyi kullanalım?
CEVAP : Toprak çapalanıp kesek, taşlar toplanıp zemin düzeltildikten sonra köklenmenin sağlam olması için fosforu(P 20 5) yüksek gübre kullanılmalıdır.
SORU: Kış döneminden bahar dönemine geçişte hangi gübreyi kullanmalıyız ki çimlerimiz geçiş dönemini çabuk atlatsın?
CEVAP: NPK 'sı dengeli ve mikro elementli gübre( demir, çinko, mangan) kullandığınız zaman çimleriniz geçiş dönemini sorunsuz atlatır.
SORU: Çimlerimizi nasıl sulamalıyız?
CEVAP: Yaz dönemlerinde sabah ve akşam sulama yapılmalı şayet poyrazı çok fazla alan bir bölgedeyseniz öğlen saatlerinde de serinletme dediğimiz kısa bir sulama yapmanızı tavsiye ediyoruz çünkü poyraz bitkinin çok fazla su kaybetmesini sağladığı için serinletme yöntemiyle bitkiniz yeterli neme kavuşmasını sağlar,kış dönemlerinde ise sadece sabah sulama yapılmalıdır.
SORU: Çim biçim sıklığı ve yüksekliği ne olmalı?
CEVAP: Kullandığınız gübrelere göre çim biçim sıklığı değişmektedir. Azotlu gübreler çimin hızlı uzamasını sağladığı için haftada 2 kere biçim yapılması gerekmektedir. Çimin boyu en fazla 3cm geçmemelidir. Yüksek olduğu takdirde mantari ( fungusit) hastalıklara yatak hazırlanmış olur.
SORU: Nasıl bir toprak kullanmalıyız?
CEVAP: Su tutma kapasitesi az olan geçirgen topraklar tercih edilmelidir çimin köklerini zamanla sıkmayacak topraklar en uygun topraklardır. Örneğin sıfır kum en uygun olanıdır.
SORU: Ekimden önce kaç cm toprak işlemesi yapılmalı?
CEVAP: Ekim yapılmadan önce toprak işlemesi en az 15cm derinliğinde yapılırsa çimin kökleri daha rahat hareket edeceği için daha sağlıklı çim yapısı oluşur.
SORU: m2’ye ne kadar çim tohumu kullanmalıyız?
CEVAP: m2'ye en az 50 gr çim tohumu karışımı kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
SORU: Basılmaya dayanıklı, az su isteyen çim tohumu hangisidir karışım oranları?
CEVAP: Basılmaya ve az su isteyen çim tohumlarında bölgeye göre değişmektedir. Akdeniz bölgesi için bermuda grass (cynodon dactylon) çim tohumu basılmaya karşı hem dayanıklı hemde susuzuluğa dayanıklıdır. Diğer bölgelerde ise Festuca türleri az su isteyen çim türleridir ayrıca basılmaya karşıda dayanıklıdır. Bölgelere göre Akdeniz karışımları % 40 bermuda grass, % 30 Lolium perenne spp., % 30 Festuca arundinacea spp. Diğer bölgeler için %90 veya %70 festuca arundinacea spp., % 10 veya %20 lolium perenne spp., %5-%10 Poa pratensis
SORU: Çim tohumu ekiminde hangi gübre kullanılmalı?
CEVAP: Çim tohumu atıldıktan kapak toprağı yapıldıktan hemen sonra fosforu(P 20 5) yüksek gübreler tercih edilmelidir.
SORU: Deniz kenarında tuzlu ve kurak topraklarda hangi çim tohumunu önerirsiniz?
CEVAP: Bermuda grass ( cynodon dactylon) çim tohumunu tavsiye ederiz.
SORU: Çimlerimizde neden yavaş salınımlı gübre kullanmalıyız?
CEVAP: Öncelikli olarak günümüzde konvansiyonel gübrelerin hepsi toprak altı sularını kirletmekte ve toprak yapısını bozarak tuzluluğu arttırmaktadır. Konvansiyonel gübreler toprakta en fazla 3 hafta kalabilmektedir. bunun 1/3'ü havaya ,1/3'ü sulamayla toprak altına , 1/3'ü de bitki hemen bünyesine alarak hızlı boylanma yapmaktadır bu yüzden çiminizi sürekli (haftada 2 kere) biçmeniz gerekmektedir. Ayrıca konvansiyonel gübrelerin yakma riski çok fazla olduğu için attıktan hemen sonra bol sulama yapmalısınız. Yavaş salınımlı gübrelerde ne kadar sulama yaparsanız o oranda NPK gübreleri çıktığı için bitki ihtiyacı kadarını almaktadır bu yüzden çiminiz dengeli uzama yapacağı için 2 haftada bir biçim yaparsınız biçim sıklığınız yarı yarıya düşecektir. Toprak altı sularında kirlenme oluşturmaz yavaş salınımlı gübreler sülfür kaplı olduğu için toprak ph'sınız dengelenir. En önemli olanda çimlerinizin bakımı için 16 haftada bir gübreleme yapmanız ve yakma riski hiç olmadı için sulama sisteminiz hiç değişmeyecektir. Her gün nasıl sulama yapıyorsanız o şekilde sulamaya devam edebilirsiniz.
SORU: Çim alanda hayvan gübresi kullanımı doğru mu?
CEVAP: Hayır hayvan gübresinde yabani ot oluşumu çok daha fazla olmaktadır. normalde tamamen yabani otlardan kurtulsanız bile hayvan gübresi kullandığınız takdirde sanki hiç yabani ot ilacı yapmamışsınız gibi olacaktır. Ayrıca mantari hastalıklara da davetiye hazırlarsınız. Hayvan gübresinin içeriğinde çime yarayışlı olan hiç bir makro (NPK) ve mikro elementler ( Fe, Zn, Cu vb.) bulunmamaktadır. Sadece sıcak tuttuğu için çiminizin çıkmasını sağlar bunun yerine steril yabani otlardan arındırılmış torflardan kullanmanızı tavsiye ederiz.
SORU: Kompoze gübre ve yavaş salınımlı kaplamalı gübreler arasında ki fark nedir?
CEVAP: Toprakta kalım zamanları: Kompoze gübrelerde 3 hafta, Yavaş salınımlı gübrelerde 16 hafta
Biçim sıklığı: Kompoze gübrelerde haftada 2 kere yavaş salınımlı gübrelerde 2 haftada 1 kere biçim yaparsınız
Toprak yapısına etkisi: Kompoze gübrelerde toprak yapısı zamanla çoraklaşır yavaş salınımlı gübrelerde kaplaması sayesinde ph dengelenir.
SORU: Özellikle ibreli bitkilerimizde iç kurumalar için hangi mikro element takviyesini yapmalıyız?
CEVAP: İlk olarak bakır içerikli bir gübre kullanıp iç kurumalarının durdurulması sağlanır, daha sonra bitki demir, mangan, çinko gibi mikro elementleri içeren bir gübre ile gübrelenerek yeni sürgünlerin oluşması sağlanır. Burada uygulama bir hafta ara ile bir topraktan bir yapraktan yapılmalıdır. En az 3 uygulama yapılmalıdır.
SORU: Süs bitkilerinin söküm ve yer değiştirmelerini ne zaman yapmalıyız? Stres giderici ve adaptasyonu güçlendirici ne kullanmalıyız?
CEVAP: Süs bitkilerinde söküm ve yer değiştirmeleri ilkbahar havalar çok ısınmadan sonbaharda donlar başlamadan önce yapılmalıdır. Amino asitli ve fosforu (P 20 5) yüksek gübreler kullanılmalıdır.
SORU: Herdem yeşil bitkilerimde gübre tercihim ne olmalı?
CEVAP: Herdem yeşil bitkilerinizde azot( N) oranı yüksek, fosfor(P 20 5) ve potasyumu (K 20 ) olan gübreler ayrıca mikro element içeriği de olmalıdır. Özellikle demir oranı ne kadar fazla olursa bitkinizin yeşil aksamları daha koyu yeşil ve canlı olacaktır.
SORU: Çiçekli bitkilerimde gübre tercihim ne olmalı?
CEVAP: Azotu( N ) az, fosforu(P 20 5) ve potasyumu(K 20 ) yüksek gübreler tercih edilmelidir. Fosfor (P 20 5) bitkinizdeki çiçek oranını arttırır potasyumda (K 20 ) çiçekleriniz daha iri ve dayanıklılığını arttırır.
SORU: Fidanlarımda kullanacağım gübreleri ne şekilde kullanmalıyım?
CEVAP: Granül ve toz gübreler gövdeye değmeyecek şekilde taç iz düşümüne atılmalıdır. Sıvı gübreler bitkinin yapraklarına gelecek şekilde pülvarizatörle (sprey) yapılır.
SORU: Bahçemdeki meyve ağaçlarımın bol çiçek açmasını istiyorum ne yapmalıyım?
CEVAP: Fosforu (P 20 5) yüksek gübre veya çinko içerikli gübre tercih etmelisiniz.
SORU: Kiraz bahçem var daha iri ve kırmızı meyvelerim olsun istiyorum ne kullanmalıyım?
CEVAP: Meyve ağaçlarında meyvenin kalitesini ve iriliğini arttırmak istiyorsanız potasyumlu (K 20) gübreleri tercih etmelisiniz.
SORU: Toprak havalandırmasının önemi ve zamanı?
CEVAP: Toprak havalandırılması bitkinin köklerini rahatlatmak için yapılır. Toprak sertliği kırılarak hava-su dengesi ayarlanır. Toprak havalandırılması için ilk bahar veya sonbahar tercih edilmelidir.
SORU: Spor alanlar ve villa bahçesine kullanılacak çim türleri arasında ki fark nedir ?
CEVAP: Spor alanlarında kullanılacak çimin basılmaya ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalı, çimlenme hızı yüksek, kardeşlenmesi daha hızlı olmalıdır, boylanması yavaş olmalı. Villa bahçelerinde isteğe bağlı olarak spor sahalarındaki çimler kullanılabilir.
TAVSİYE ÜRÜNLER